fbpx
More
Flatlay tips voor de perfecte flatlay

Flatlay tips | 7 tips voor de perfecte flatlay | eef ouwehand

In deze blogpost leg ik uit wat een flatlay is en geef ik 7 flatlay tips, zodat je meteen ook zelf aan de slag kunt. Denk hierbij aan: licht, compositie, welke props je kunt gebruiken etc.

Wil je meer weten? In mei komt er een online workshop flatlay fotografie, je kunt je hier vast inschrijven op de mailinglist.

flatlay tips, 7 tips voor de perfecte flatlay

Wat is een flatlay?

Als je kijkt naar flatlays dan kunnen deze heel verschillend zijn, toch zijn er een aantal eigenschappen die je steeds terug ziet en waardoor een foto een flatlay is.

  • Een flat lay is een fotocollage van objecten op een vlakke ondergrond
  • Vaak met een specifiek thema
  • Van bovenaf gefotografeerd

Flatlay voor @gezinnig

Flatlay tips #1 kies een onderwerp of thema

Bepaal wat je wilt gaan fotograferen. Weet je niet goed wat je wilt? Kijk dan voor inspiratie op mijn pinterest of instagram.

Vertel een verhaal met de objecten die je gebruikt, zijn de items logisch samen? Om samenhang te creëren helpt om een thema te kiezen. Denk hierbij aan:

  • kleding
  • make up
  • schelpen
  • bladeren
  • schilder of tekenspullen
  • stationary
  • boeken of tijdschriften
  • accessoires

Makeup, tijdens een flatlay workshop die ik gaf aan influencers voor @Vichy

@beckjewels gefotografeerd voor ons boek Curacao Banda ariba

Of je gebruikt een combinatie van bovengenoemde onderwerpen. Je kunt ook een kleur als thema kiezen.

Wanneer je een thema hebt gekozen bepaal dan wat je belangrijkste onderwerp is. Bijvoorbeeld een nieuw boek wat je gelezen hebt, een mooi horloge of nieuwe gympen.

Flatlay tips #2 bepaal de sfeer en het kleurenpalet

Bepaal wat voor soort sfeer je wilt dat je flatlay uitstraalt, bijvoorbeeld: zomers, herfst, fris, donker, strak, rommelig. Kies vervolgens een kleurenpalet of kleur die daar bij past.

Extra TIP: voeg een contrasterende kleur toe aan je palet.

flatlay tips

 

Flatlay tips #3 kies je ondergrond

Voor een flatlay kun je het beste een rustige ondergrond gebruiken, meestal wordt het beeld vanzelf al druk met de spullen die je gebruikt. Je zorgt er zo voor dat de achtergrond niet gaat vechten om de aandacht met de spullen op de voorgrond.

Voor de ondergrond kun je kiezen uit veel verschillende materialen:

  • hout
  • marmer
  • een betonnen vloer
  • een witte talfel
  • een dekbedovertrek of laken
  • een mooie sjaal

En wat ook altijd heel goed werkt is een vel karton, die kun je bij een kantoorboekhandel kopen in alle kleuren van de regenboog. Wees ook inventief. De donkere ondergrond bij de schelpen is een plank hout die ik mee heb genomen bij het grofvuil vandaan. Het hout onder de sieraden van de foto hierboven is een leeg wijnkistje op zijn kop.

flatlays, workshop flatlays, flatlay tips

 

Flatlay tips #4 verzamel props

Wanneer je het belangrijkste onderwerp hebt bepaald hebt, bijvoorbeeld een kookboek, een gerecht, een paar gympen of horloge wat je wilt fotograferen, dan kun je nog wat aanvullende spullen verzamelen die je erbij legt in je foto. Let wel op dat er enige samenhang is tussen de voorwerpen. En zorg ervoor dat je belangrijkste onderwerp (hero) ook de hoofdrol speelt in je compositie. 

Als je bijvoorbeeld een bord eten fotografeert, let er dan op, dat er niet een prop bij ligt in een knalkleur die alle aandacht trekt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je je hele flatlay vol legt met verschillende varianten van hetzelfde voorwerp, zoals bij de schelpen en de oorbellen hierboven. Wat je ook kiest let er op dat er zowel variatie is als samenhang.

Prachtig keramiek van Lilo keramiek tijdens een shoot voor ditjes & datjes magazine.

Bij de kringloop en op brocante markten kun je de meest geweldige vondsten doen. Ik moet zeggen dat het verslavend kan zijn! Ik ben er op een gegeven moment mee gestopt (mijn kasten raakten overvol en bij iedere shoot wilde ik wel iets houden). Nu werk ik met wat ik heb of leen het en breng het weer netjes terug.

Extra Tip: Fotografeer je eten? Maak dan alvast een setup met je props en kijk of het werkt en voeg dan op het laatste moment pas het eten toe.

 

Flatlay tips #5 let op het licht

Fotografeer het liefst met (indirect) daglicht. Naast een raam op de grond. Fotografeer met een tafel als ondergrond, ga dan op een stoel of trap staan. Vraag wel even of iemand die vast wil houden!

Wanneer je last hebt van schaduwen kun je het het licht terug bouncen met een vel wit papier of een stuk foamboard. Wil je juist meer contrast gebruik dan zwart ipv wit. Pas op met flits, dat geeft snel rare effecten.

 

Hier zijn we tijdens een workshop flatlay fotografie in Curaçao buiten aan het fotograferen. Zoals je op de middelste foto goed kunt zien, zie je de schaduw van degene die de foto neeemt. Hier blokken we de zon en is de hele flatlay in de schaduw waardoor het licht weer constant is.

 

Flatlay tips #6 maak een mooie compositie

Compositie is hoe je de verschillende elementen fotografeert in relatie tot de rest van het beeld. Je compositie is heel bepalend voor de sfeer van de foto. Denk er dan ook van te voren even over na wat je wilt gaan doen. En probeer verschillende composities uit met dezelfde spullen.

Bij compositie van een flatlay kun je verschillende dingen doen. 

Flatlay, flatlayworkshop

shell flatlay

 

  • Je kunt in lijnen alles symmetrisch neerleggen (zoals bij de schelpen) dit geeft rust, maar let op dat het niet saai wordt.
  • Je kunt het beeld vullen met alles kriskras door elkaar (zoals bij de oorbellen). Het lijkt alsof alles zomaar is neergelegd, toch is hier wel met de kleuren gespeeld. Kun je zien wat er gedaan is?
  • Je kunt een deel van de ondergrond expres leeg laten (gebruik van negative space), bijvoorbeeld om er later een quote in te zetten.
  • Je kunt gebruik maken van de regel van derden. De regel van derden leg ik hier uit.
  • Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de objecten
  • Speel met de witruimte in je compositie
  • Je kunt ook verschillende lagen creëren door bijvoorbeeld je ondergrond op te bouwen uit verschillende elementen en texturen. Je kunt ook objecten gebruiken die verschillen in hoogte.

Wanneer je klaar bent is het tijd om te gaan fotograferen! Zelf maak ik vaak diverse composities en schuif ik de spullen heen en weer totdat ik tevreden ben.

Extra TIP: fotografeer je flatlay in verschillende formaten, bijvoorbeeld vierkant, portret en voor stories. Je zult dan soms de spullen net iets anders neer moeten leggen.

flatlays, youngliving

Cover foto voor young living handboek is staand.

flatlay, quote, young living essential oils

Voor Instagram gebruikte ik een vierkante versie met een quote.

flatlay mess

Flatlay tips #7 bewerk je foto

Bewerk de foto met een app. Soms is de foto direct goed, maar vaak maak ik hem nog wat lichter (of donkerder wanneer het een donkere flatlay is) in mijn camera app of een app als colorstory of snapseed. Je kunt indien gewenst ook nog een filter of kader toevoegen.

Meer weten of vragen?

Dit waren de tips! Mocht je nog vragen hebben laat dan je vraag achter in de comments of stuur me een berichtje op Instagram of facebook. Ik vind het heel leuk als je me tagt wanneer je een flatlay maakt met deze tips. Volg me op instagram @eefouwehand en op facebook @eefphotography voor meer inspiratie & tips.

 

Op vrijdag 20 maart geef ik een workshop smartphone fotografie & bewerken.

Op vrijdag 27 maart  & 24 april geef ik een workshop foodfotogafie & styling.

Op verzoek geef ik ook flatlay workshops voor bedrijven, tijdens een congres, of op bijvoorbeeld een influencer event. Ik deed dit o.a. voor Epson, Yakult, Jamie oliver restaurants, Hogeschool van Amsterdam, Koning Willem I College, Vichy, Black & Decker, Social Media Matters Curacao.