fbpx
More
Instagram tips voor visual storytelling

7 visual storytelling tips voor Instagram by Eef Ouwehand

Wat zijn de beste visual storytelling tips voor Instagram? Instagram is niet meer weg te denken in onze dagelijkse favoriete bezigheden. Naast inspiratie is het dé manier om jezelf op de kaart te zetten door visual storytelling en je netwerk uit te breiden. Hoe je dat aanpakt deel ik in deze blog over visual storytelling.

7 instagram tips voor visual storytelling

7 MANIEREN OM INSTAGRAM TE GEBRUIKEN VOOR VISUAL STORYTELLING

 

Wat is visual storytelling?

Visual storytelling is een combinatie van tekst en beeld waarmee je jouw verhaal op een unieke manier verteld.

 

Op welke manieren kun je visual storytelling gebruiken om je merk te versterken?

  • Gebruik authentiek beeld voor je corporate website. Kies beeld dat past bij je merk, waar je voor staat en overeen komt met wat je wilt uitstralen.
  • Vertel het visuele verhaal achter en ter ondersteuning van je merk. Dit kun je goed doen door met je smartphone foto’s te maken en die te delen via social media als: instagram, pinterest, facebook, snapchat en twitter.
  • Vertel jouw verhaal en wat je brand uniek maakt
  • Visual storytelling maakt het merk persoonlijker en beter benaderbaar voor doelgroepen.

Visual storytelling Instagram tips

Hoe kun je instagram inzetten om de ‘visual story’ van je merk te vertellen?

Je kunt het op veel verschillende manieren doen. Ik deel hier de zeven manieren die ik zelf meestal gebruik.

Tip 1

Maak foto’s van datgene waar je gepassioneerd over bent. Dit vertelt iets meer over jou, de persoon achter het merk en dat kan weer een mooi raakpunt zijn voor een potentiële klant of passen bij je doelgroep. Bij mij zijn dit foto’s over mijn 4 grote passies, smartphonefotografie, reizen, etherische oliën en lekker eten & drinken. Denk dan aan foto’s van koffie en mijn ontbijt of lunch. Wanneer ik voor mijn werk op reis ben maak ik een visueel verslag op instagram, waardoor ik mijn volgers mee laat genieten. Ik deel ook de leuke restaurantjes en cafeetjes waar ik naar toe ga. Ik deel welke apps ik gebruik en deel een screenshot van een blog die ik geschreven heb.

Visual storytelling Instagram tips

TIP: Ik zet de link naar die blog in mijn bio zodat lezers er direct naar toe gaan en niet hoeven te zoeken. Ik deel het wanneer ik enthousiast ben over een bepaalde etherische olie en wanneer of waarvoor ik het gebruik.

Tip 2

Geef een kijkje achter de schermen. Dit kun je op twee manieren doen, een kijkje achter de schermen zakelijk of prive. Zo deel ik soms een foto dat ik aan het fotograferen ben of een workshop geef. Of ik deel een foto van mijn dochtertje, wat ze aan het doen is of een mooie tekening die ze heeft gemaakt. In de foto’s van mijn dochtertje zet ik wel altijd een watermerk.

 Visual storytelling Instagram tips

Zoals bij deze shoot voor de cover van het Etherische olie handboek, waar je me voorover op een stoel ziet staan en alle Rommel ziet liggen die je bij de uiteindelijke foto niet ziet.

 Visual storytelling Instagram tips

Bij deze foto shoten we sfeerbeeld voor ons laatste kookboek Modern Caribbean Flavors. Ik geef mijn volgers al vast een kijkje van wat ze kunnen verwachten.

Tip 3

Maak af en toe een Selfies en een saampies. Ik merk dat ik het zelf altijd erg leuk vind om ook de mensen achter het instagram account, merk te zien. Zelf post ik dan ook af en toe een selfie of een saampie zodat mensen weten hoe ik er uit zie. Zo moest ik ooit een lezing geven over smartphone fotografie en visual storytelling bij de kleine fabriek. Voorafgaand aan de workshop had ik op de hashtag #dekleinefabriek gekeken en was daar op de instagramfeed van Maed for mini terecht gekomen. Ik had wat foto’s gekeken en verhaaltjes die erbij stonden gelezen. Toen ik op de beurs kwam, zag ik ze meteen staan en herkende de eigenaren. Ik wist dat hij een baard had, waar ze de producten hadden laten maken en wat hun visie achter het merk was. En ook dat ze een zoontje hebben en van lekker eten en drinken houden.

Visual storytelling Instagram tips

Tip 4

Deel informatie over je product, dienst of blog. Dit doe ik op 2 manieren, het product op wit gefotografeerd als productshot of een collage- achtig beeld, vaak van bovenaf gefotografeerd. Of ik maak een foto van het product in zijn context, bijvoorbeeld een foto van mijn kookboek in een boekenwinkel.

Tip 5

Doe mee aan een challenge of organiseer er zelf een. Ik organiseer samen met Wimke Tolsma en Tineke van der Eems al een paar jaar een 100 dagen challenge op Instagram (volg me hier). Hier fotograferen we dan 100 dagen een onderwerp wat we leuk vinden. We hebben #100daysof_flowers, #100daysof_yellow, #100daysof_summer en nog een boel andere gedaan. Samen met volgers die ook mee willen doen fotograferen dan iedere dag een bloem of bloemen, iets geels, iets zomers. Dit is een goede manier nieuwe contacten te maken en volgers te krijgen.

100-days-of-breakfast-part-1-100 dagen ontbijt

Tip 6

Deel quotes die je inspirerend vind. Ik ben zelf gek op quotes en deel dan ook regematig quotes met mijn volgers. Je kunt makkelijk zelf een quote in een foto zetten met een ‘tekst in foto app’. In dit artikel deel ik mijn 5 favoriete apps om tekst in foto’s te zetten.

Visual storytelling Instagram tips

Tip 7

Organiseer een give away. Dit kun je met je eigen product of dienst doen of in combinatie met een aantal andere instagrammers die producten of diensten hebben die met jouw product & brand in lijn liggen.

 

Wil je meer weten hoe je instagram kunt inzetten voor visual storytelling? Kom dan naar mijn workshop visual storytelling met je smartphone.