fbpx
More
7 food fotografie tips

7 food fotografie tips voor betere food foto’s – smartphone series

Ik ben gek op lekker eten en goede koffie. Dat zijn dan ook twee geliefde onderwerpen voor mij om te fotograferen. Ook op vakantie en tijdens mijn reizen speelt dat een belangrijke rol. Vaak zijn de omstandigheden alleen niet ideaal om het eten te fotograferen, hoe maak je er dan het beste van? Deze 7 food fotografie tips kunnen je daarbij helpen.

7 food fotografie tips

Food fotografie tips

1. Fotografeer het liefst met natuurlijk licht.

Natuurlijk licht geeft het mooist de kleuren weer. Met kunstlicht krijg je vaak een vreemde gele gloed en ziet het eten er minder smakelijk uit. Probeer direct, fel zonlicht te vermijden, dit geeft harde schaduwen. Wanneer je in de zomer buiten zit,  fotografeer dan in de schaduw of wanneer er bijvoorbeeld een wolk voor de zon zit. Als je binnen zit kijk dan waar de ramen zijn en hoe het licht naar binnen valt en wanneer je bijvoorbeeld een lamp boven de tafel hebt die rare schaduwen geeft, ga dan bijvoorbeeld even staan en kijk waar het licht beter is en maak daar een foto bijvoorbeeld met de koffie in je hand.

Wanneer je ‘s avonds binnen in een restaurant foto’s moet maken en er is alleen kuntstlicht, dan kun je bijvoorbeeld een video ledlicht mee nemen en dat als lichtbron gebruiken. Zelf heb ik een kleintje die heel makkelijk in mijn tas past.

7 food fotografie tips

2. Bepaal hoe je het eten wilt fotograferen.

Compositie is een belangrijk onderdeel van je foto. Een onderdeel van de compositie is de hoek waaronder je fotografeert. Bij food fotografie gebruik je vaak een van de volgende 3 perspectieven. Recht van voren: hierbij fotografeer je het onderwerp recht van voren, je houdt je lens in een hoek van 90 graden ten opzichte van de ondergrond waar het eten of drinken staat. Bij bijvoorbeeld het fotograferen van een cocktail werkt dit goed. Schuine hoek: hier houd je de lens in een schuine hoek ten op zichte van het onderwerp. Je krijgt een idee van de diepte en de achtergrond en ziet goed wat er op het bord licht of in het glas zit. Een derde perspectief dat veel gebruikt wordt in de food fotografie is van boven af. Van bovenaf: hier houd je de camera parallel aan de ondergrond. Je krijgt zo een mooi overzicht, vooral wanneer er verschillende gerechten op tafel staan, of bij een koffie wanneer er een mooi hartje in zit. Fotografeer je echter een glas wijn van boven dan krijg je weinig idee van het glas of de context.

Wat ik zelf vaak doe is de verschillende hoeken uit proberen en dan kijk ik wat het beste overkomt. Wanneer ik een foto van bovenaf maak ga ik dikwijls op een stoel staan, wanneer ik dit in een restaurant doe vraag ik altijd even of dit mag en doe indien gewenst mijn schoenen uit.

7 food fotografie tips

Schuine hoek

Van bovenaf.

Bij deze avocado toast zou ik voor het schuine perspectief kiezen, omdat je dan de gelaagdheid van de sandwich beter ziet. Ik krijg daar door meteen zin om ‘een hap te nemen’ als ik de foto zie.

3. Maak een close up.

Vaak hebben mensen de neiging om zoveel mogelijk op de foto te zetten, terwijl het soms juist heel leuk kan zijn om een close up te maken of om iets meer in te zoomen. Bij een close up van je eten zie je de textuur van het eten heel goed.

Gebruik de macro setting van de camera+ app of een macro opzet lensje om een ‘close up’ te maken. Gebruik de timer indien je het lastig vindt om de camera goed stil te houden.

Vaak hebben mensen de neiging zoveel mogelijk op de foto te zetten, terwijl een close up het ook goed doet.7 food fotografie tips

Hier zie je meer van de structuur van de koffie.

En vooral bij fruit en groenten kun je de texturen mooi zien bij een close up. Hieronder zie je een extreme close up van een granaatappel. Zo’n extreme close up kun je bijvoorbeeld weer goed gebruiken om later een quote in te zetten.

4. Let op de ondergrond.

Een ondergrond is heel belangrijk in een foto. Het zorgt voor rust en verbinding en is vaak bepalend voor de sfeer die de hele foto uitstraalt. Een kop koffie op een marmeren ondergrond geeft een heel andere sfeer dan een kop koffie op een houten ondergrond. Soms liggen er bijvoorbeeld placemats op tafel die het beeld onrustig maken. Die kun je dan even weghalen of juist inzoomen dat je alleen de placemat zit en niet de tafel ook nog die eronder zit.

Fotografeer bijvoorbeeld op een houten tafel, een houten plank, een placemat of een tafelkleed.

Hier zie je het marmeren plankje op een witte ondergrond. Bij het beeld hieronder heb ik een close up genomen waarbij alleen de steen de ondergrond vormt en de foto heeft direct een hele andere sfeer.

5. Kijk of het eten mooi op het bord ligt.

Soms ligt er nog ergens net een kloddertje saus of iets niet helemaal mooi op het bord, haal dat dan even weg of leg het goed. En kijk of je nog props kunt gebruiken die op tafel liggen of staan, zoals een servet, bestek, een karaf wijn, peper & zout vaatje of bloemetjes die op tafel staan die de foto net nog wat extra’s geven.

6. Wacht niet te lang met het maken van de foto.

Een kop koffie krijgt heel snel belletjes en ijs smelt, het is dan beide niet meer fotogeniek. Wanneer je te lang bezig bent om een foto van je eten te maken en het eten wordt koud is dat natuurlijk zonde!

7. Bewerk je foto

Bij het bewerken van je foto kun je aan de volgende opties denken. Snijd bijvoorbeeld de foto bij met de ‘bijsnijden’ (crop)-functie, dit gebruik ik vaak wanneer het geheel wat rommelig is, dan crop ik vaak de overbodige dingen uit het beeld waardoor je meer rust krijgt. Ik hou van frisse lichte foto’s en maak mijn foto dan wat lichter met ‘helderheid’ (brightness) functie, wil ik de sfeer juist wat meer ‘moody’ dan maak ik het wat donkerder. Ik geef het beeld wat meer diepte door het ‘contrast’ iets te verhogen of plaats er een filter over.

Wil je meer food fotografie tips en oefenen in de praktijk? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief of kom naar een van mijn workshops.