fbpx
More
Eef Ouwehand Bloedmaan IPhone bewerkt

7 tips voor het fotograferen van een bloedmaan

Tips fotograferen bloedmaan smartphone. Allereerst is je telefoon niet gemaakt voor het fotograferen van de maan. Heb je  een spiegelreflexcamera met een zoomlens, dan raad ik je aan om daarmee te fotograferen. Heb je alleen je telefoon bij de hand dan kunnen de onderstaande tips helpen om een betere foto te maken.

BLOEDMAAN
Vanavond (27 juli 2018) is het een volle (bloed)maan en maansverduistering Deze maansverduistering is de langste van deze eeuw. Bij een maansverduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan in. Vanavond om 22.22 uur is er een totale eclips. Doordat de aarde het directe zonlicht blokkeert en er alleen indirect zonlicht op de maan valt ontstaat er een rode gloed, vandaar de naam bloedmaan.

SPIRITUELE BETEKENIS
Sinds een tijdje lees ik iedere maand over de invloed van de maan op ons leven en wat de betekenis is van een bepaalde volle maan. Deze maan wordt ook wel de graanmaan genoemd. Hieronder volgt een stukje uit de beschrijving op Nieuwetijdskind.com over de maansverduistering op 22.22 uur.

“Het getal 22 is een meestergetal, verbonden met wilskracht, moed en het vormgeven in de materie (het scheppen). Om te scheppen heb je inderdaad een duidelijke wens nodig waarop jij de kracht van je wil richt. Je hebt discipline nodig om moed te houden en je hebt creativiteit nodig om groots te denken. Het getal 22 is het getal van meesterschap door evenwicht en harmonie. Twee= ziel en mind werken samen en vinden hun spiegelbeeld terug in de materie. Dit is de essentie van schepping. Klik hier voor het hele artikel.

Na deze weetjes over de bloedmaan nu over naar de tips om hem zo goed mogelijk te fotograferen.

Tips fotograferen bloedmaan smartphone

TIP 1. Zoek een zo donker mogelijke plek op.

Let op het omgevingslicht. Let op het omgevingslicht, probeer naar een plek te gaan waar niet al te veel lichtvervuiling is. Woon je bijvoorbeeld in de stad dan kan dat lastig zijn, fotografeer dan van een zo hoog mogelijk punt. Bijvoorbeeld een dakterras, balkon.

TIP 2. Fotografeer de maan in een context, bijvoorbeeld met een stuk boom ervoor.

Dit zorgt ervoor dat er meer gebeurt in je foto. Fotografeer ook wanneer de maan op komt. Op het moment dat de maan opkomt is hij vaak groter en komt daardoor nog dramatischer over. Vooral wanneer je in de natuur bent kun je dit mooi zien.

TIP 3. Zet je flits uit

Je flits zorgt voor rare halo’s en vlekken.

TIP 4. Zorg dat je toestel stabiel is

Gebruik je headset om af te drukken of zet de timer. Gebruik een (mini)statief of gebruik anders een balkonrand of muurtje om je toestel te stabiliseren. Heb je niks om je telefoon op te zetten? Zet dan je benen uit elkaar en klem je bovenarmen tegen je lijf aan probeer je adem in te houden wanneer je de foto maakt.

TIP 5. Focus op de maan

Tik op je scherm en focus op de maan. Blijf even het scherm aantikken zodat de EA/EF vergredeling aan gaat. Veeg eventueel naar beneden om de foto nog wat donkerder te maken zodat je meer details in de maan zelf ziet.

TIP 6. Crop je foto achteraf.

Je kunt beter achteraf croppen (bijsnijden) dan inzoomen, wil je toch inzoomen doe het dan niet verder dan 2x.

Eef Ouwehand tips fotograferen bloedmaan smartphone

Eef Ouwehand Bloedmaan IPhone niet bewerkt toestel stabiliserend op balkonrand

Eef Ouwehand tips fotograferen bloedmaan smartphone

Eef Ouwehand Bloedmaan IPhone bewerkt met snapseed. Bijgesneden en vignette toegevoegd en kleurverzadiging iets verhoogd.

TIP 7. Gebruik een app voor nachtfotografie

Maak de foto met een app voor fotografie bij weinig licht, zoals de Cortex camera app of de NightCap camera app.

Cortex Camera

Cortex Camera

NightCap Camera

NightCap Camera

 

Cortex Camera app iTunes (€3,49) klik hier

Cortex Camera app Google Play (€3,09) klik hier

NightCap Camera app (€2,29) klik hier

Succes! Mocht je nog vragen hebben laat het me in de comments weten. Ik zal mijn foto posten op @eefouwehand (instagram) en @eefphotography (facebook).