fbpx
More
silhouetten bij zonsondergang

5 TIPS VOOR SILHOUETTEN BIJ ZONSONDERGANG

Zonsondergang & Silhouette

Een uur voor zonsondergang heb je het mooiste licht om buiten te fotograferen. Het licht is warm en je kunt de meest prachtige foto’s maken van de zon die ondergaat. Dit moment van de dag is ook uitermate geschikt om silhouettefoto’s te maken.

SILHOUETTEN BIJ ZONSONDERGANGWat is een silhouette?

Bij een silhouette plaats je in de voorgrond een herkenbaar object of persoon, die zich donker aftekent tegen een lichtere achtergrond.

Tips

  1. Zorg dat je lens schoon is.
  2. Stel de belichting in op de lucht. Dit zorgt ervoor dat de achtergrond lichter is dan het onderwerp op de voorgrond.
  3. Het onderwerp op de voorgrond moet een duidelijke vorm hebben. Je moet alleen door de vorm kunnen zien wat het is.
  4. Je kunt bomen en mensen goed als silhouetten gebruiken. Een palmboom is mijn favoriet omdat de unieke vorm van de bladeren een prachtig silhouette geven.
  5. Bewerk de foto. Zie je toch nog details in de voorgrond? Verhoog het contrast en de voorgrond wordt zwart. Verhoog de kleurintensiteit (‘saturation’) iets waardoor de kleuren van de lucht nog iets levendiger worden. Of plaats een filter over de foto die het contrast en de kleur versterkt.

silhouetten bij zonsondergangHet gebruik van de regel van derden

Het water is hier op een derde van het beeld geplaatst. Hierdoor is er voldoende ruimte voor de lucht en het silhouette van de palm boom.

silhouetten bij zonsondergangPlaats een object op de voorgrond

Objecten op de voorgrond kun je perfect gebruiken als silhouette bij zonsondergang. In dit geval de bomen

Deze tips zijn afkomstig uit Smartphone Fotografie (ISBN 978-99904-1-955-9). Hét boekje bomvol handige tips en apps om betere foto’s te maken met je telefoon, waar inmiddels al meer dan 20.000 exemplaren van zijn verkocht. In oktober verschijnt er een geheel geupdate engelse versie van het boek, Smartphone Photography.

Je kunt het boekje bestellen via mijn website, via bol.com of in de boekhandel.

silhouetten bij zonsondergang silhouetten bij zonsondergang