fbpx
More

7 tips voor een goede selfie

Help! Je hebt een goede profielfoto nodig en geen tijd of budget om een professionele foto te laten maken. Hoe maak je nu een goede selfie? Met behulp van deze 7 tips maak je een selfie waar je mee voor de dag kunt komen.

selfie

7 tips om een goede selfie te maken.

Een selfie is een protret dat je van jezelf maakt met je smartphone en is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Op social media worden selfies vaak gedeeld met de hashtag #selfie.

 

  1. Kijk welke camera je voor ‘selfies’ het gemakkelijkst vindt. Op bijna alle smartphones zitten twee camera’s: één aan de voor-kant en één aan de achterkant (waar je scherm ook zit). Veel mensen vinden de camera aan de achterkant het gemakkelijkst, omdat je dan kunt zien wat je doet. De kwaliteit van deze camera is minder goed dan de camera aan de voorkant.

 

  1. Neem het liefst een ‘selfie’ bij daglicht. Bij daglicht komen de kleuren van het haar en de ogen vaak beter uit. Met lamplicht krijg je al snel een gele gloed over de foto en zijn de kleuren minder sprekend. Als ik toch een ‘selfie’ moet maken met lamplicht, dan maak ik het vaak zwart/wit of doe ik er een extreme filter over.

 

  1. Kijk waar het licht vandaan komt. Loop door de kamer en maak op verschillende plekken een ‘selfie’. Kijk waar het licht het mooiste valt.

 

  1. Zoek een rustige achtergrond. Probeer daar waar het licht het mooist is zoveel mogelijk rust in het beeld te creëren. Haal kleren weg, doe een open deur dicht etc. Is het lastig een rustige achtergrond te vinden? Dan kun je dit altijd nog achteraf bij het bewerken aanpassen.

 

  1. Probeer verschillende hoeken uit. Meestal komt één kant van je gezicht beter uit op foto’s. Probeer uit welke kant dit is. Je kunt natuurlijk ook een foto recht van voren nemen.

 

  1. Houd je arm goed stil wanneer je drukt. Vind je dit lastig? Zet de timer aan, dan hoef je niet op de knop te drukken.

 

  1. Bewerk de foto. ‘Crop’ de foto indien nodig. Gebruik een filter. Maak de foto iets lichter met de ‘brightness’-functie en voeg indien nodig wat contrast toe. Gebruik een ‘super focus’- of ’tilt-shift’-functie bij een onrustige achtergrond.

Deze tips komen uit het boekje smartphone fotografie van Eef Ouwehand, er zijn inmiddels meer dan 20.000 exemplaren van verkocht. Je kunt het boekje hier bestellen. Wil je meer gratis smartphone fotografie tips en leuke aps? Kijk dan hier. Wil je liever in de praktijk aan de slag? Dan is de workshop smartphone fotografie misschien iets voor jou!

 

Hier onder zie je een voorbeeld van hoe ik te werk ga bij het maken van een selfie. Deze ‘selfie’ heb ik met de Camu app gemaakt. Je kunt hem hier downloaden op google play en hier op iTunes.

selfie tips

Afb. 1 Op zich is dit een leuke foto, maar ik heb totaal geen licht in mijn ogen.

Selfie tips

Afb. 2 Hier is het licht iets beter, maar de rechterkant van mijn gezicht is veel lichter in verhouding tot de linkerkant.

Selfie tips

Afb. 3 Hier probeer ik een andere hoek uit, maar draai wel erg ver door.

Selfie tip

Afb. 4 Hier is het licht mooi. Ik schiet nog een paar ‘selfies’ op deze plek.

Selfies maken

Afb. 5 Dit is mijn favoriet. Ik ga deze bewerken in de Camu app. Ik snijd zoveel mogelijk van de achtergrond weg. De nadruk is nu op mijn gezicht. Ik pas de ‘super focus’ toe.

Selfie tips

Afb. 6 Ik heb het filter ‘coffee’ toegepast (‘swipen’ naar rechts) en het contrast nog iets vergroot door naar boven te ‘swipen’.

SElfie tips

Afb. 8 Hier zie je afbeelding 7 met daar overheen de ‘black’ filter.

 

Tags: