fbpx
More

5 basis iPhone fotografie tips ~ iPhone fotografie

De laatste tijd krijg ik heel vaak vragen over hoe ik mijn iPhone foto’s maak. “Met welke apps werk ik?”, “Hoe krijg ik er een polaroid frame omheen?”, “Hoe zet je een watermerk in je foto’s?”, “Hoe kan je tekst erin zetten?” etc.

workshop iphone fotografie, 5 basis tips voor iphone fotografieOm een deel van de vragen te beantwoorden zal ik een serie blogs schrijven met daarin iPhone fotografie tips & uitleg over het gebruik van je iPhone. Hoe maak je een goede compositie, wat zijn leuke apps om te proberen, uitleg van specifieke apps en nog veel meer. Zodat je zelf aan de slag kunt om betere iPhone foto’s te maken.

Voordat we echt aan de slag gaan met verschillende apps en de camera. Wil ik graag eerst een aantal basis tips behandelen.

Dit lijken een paar hele stomme tips, ik zie echter heel vaak dat het hier al verkeerd gaat. Daarom wil ik hier toch nog even aandacht schenken aan 5 basis iPhone fotografie tips.

TIP 1. Zorg dat je lens schoon is.

Vaak komen we met onze (vette) vingers aan de camera lens en vergeten dan om deze schoon te maken. Het effect van een vieze lens is net zoiets als kijken door een zonnebril met vette vingerafdrukken op het glas.

Een doekje om je zonnebril schoon te maken kan je ook gebruiken om je lens schoon te maken.

TIP 2. Sta stil en hou je telefoon stil als je fotografeert.

Zorg dat je goed en stevig staat voordat je een foto maakt. Een telefoon is moeilijker goed stil te houden dan een grote zware camera.

Als je moeite hebt om je telefoon goed stil te houden plaats dan je bovenarmen tegen je lijf aan om je handen te stabiliseren. Of kijk of er een muurtje of rugleuning van een stoel in de buurt is om je camera op te leggen.

TIP 3. Druk rustig af.

Vaak beweegt je camera als je de knop op het scherm indrukt om de foto te maken. Je kunt ook op de + volume toets drukken om een foto te maken als je dat makkelijker vind. Probeer uit wat je voorkeur heeft.

Als je je headset in je telefoon doet kun je ook een foto maken met het + volume knopje van je headset! Dit is vooral handig als je een zelf portret wilt maken of een foto met iemand anders en jezelf erop.

TIP 4. Kijk waar het licht vandaan komt.

Let er op dat je mensen niet tegen de zon in fotografeert. Verander van positie en maak een foto zodat het licht bij een portret in de ogen valt of als het licht heel fel is zorg dan dat ze een kwartslag draaien.

Als je dit lastig vindt, probeer het dan gewoon uit. Vaak zie je op je telefoon snel genoeg of iemand een donkere schaduw in zijn gezicht heeft, vraag ze en kwartslag te draaien of ga zelf op je nieuwe positie staan en maak nog een foto.

tips iPhone fotografie

Hier zie je dat we totaal geen licht in onze ogen hebben.

tips iPhone fotografie

Hier zijn we een kwartslag gedraaid en nu zie je dat we wel het licht in onze ogen hebben.

tips iPhone fotografie

Dit is de foto zoals ik hem uiteindelijk gebruikt heb.

iphone fotografie #100days of breakfast

We dronken de champagne ter ere van mijn 100ste ontbijt foto #100daysofbreakfast

TIP 5. Maak een aantal foto’s en kies de beste en gooi de rest weg!

Heel veel mensen schieten er op los (het is immers toch digitaal) en bewaren alle foto’s op hun telefoon. Hierdoor zie je door de bomen het bos niet meer. Begrijp me niet verkeerd, het is niet erg om 10 foto’s te schieten van een bepaald onderwerp, kies alleen erna de beste eruit en DELETE de rest. Zo blijft er meer geheugen op je telefoon vrij en hoef je achter af niet meer te zoeken wat nou de leukste foto was.

Dan nog een laatste iPhone fotografie tip, vergeet niet je foto’s van je telefoon te halen of er in ieder geval een back up van te maken met iCloud of dropbox. Hoeik dit doe  zal ik in een ander artikel bespreken.

Wil je meer weten over iPhone fotografie tips en in de praktijk aan de slag?

Voor 30 augustus staat de eerste workshop iPhone fotografie in Amsterdam op de agenda in Nederland en van 19-22 September is de workshop bloggen en iPhone fotografie in Berlijn.

Heb je vragen? Bel me op 06-41512700 of stuur me een email.